Header Ads

(Video) 2 Lelaki Mengamuk Nak Belasah Cashier Bangla Di MyNews Sogo Kerana Salah Kira?


Sebuah video yang dirakamkan oleh netizen menjadi viral menunjukkan 2 orang lelaki Melayu mengamuk memarahi seorang cashier. Kejadian yang berlaku di Mynews Sogo ini menerima kritikan ramai kerana tindakan 2 lelaki ini yang memalukan apabila tidak dapat menahan amarah mereka lebih-lebih lagi pada bulan Ramadan yang mulia ini.

Video:



Video yang dimuatnaik oleh pengguna Twitter bernama Aiman Ariff ini menulis;

"So this happened yesterday while was queueing up in line at MyNews Sogo. Can we stop having embarrassing Meleis throwing public tantrum like this?

Okay, so apparently the cashier made some mistake on charging them. Yes, it was the cashier’s fault for that.

But, benda boleh bawak berbincang kot. Everything can be talked out like adults and be discussed like one. Without all these unnecessary scene and dramas.

Ada juga orang ramai yang memarahi pula si perakam tentang kenapa dia tidak masuk campur melindungi cahiser Bangla tersebut? Berikut adalah respon yang diberikan perakaman video.

"So for those who said that why I didn’t do anything to stop this?
If you were in my situation. Imagine these two men are at the peak of their rage. They were shouting potential physical threats. And and a tall mascular guy tried to stop him but, was pushed aside.

If you were in my shoes and believe that you could stop this easily, then be my guest. I’m not willing to be beaten up by these two so-called gangster.

And just to clarify this, I definitely did not record & post this to get likes/retweets. I did this to justify that violence will never be the answer to solve anything.

You may take this with a pinch of salt, but that is solely my intention. Of course, you may beg to differ."

Tak faham apa yang dia tulis? Hurmm, itulah pentingnya English Education. Menyesalkan sekarang sebab dulu selalu ponteng kelas English kat sekolah? Hahaha.



Video yang viral di Twitter ini turut mendapat respon orang ramai yang berbulu melihat sifat biadap dua pemuda ini yang dikatakan mereka sangat tidak educated kerana tidak mampu mengawal kemarahan dan benda kecil yang tak perlupun diperbesarkan.

"Begitulah perangai orang tempatan kita suka tunjuk besar kepala lebih-lebih lagi dengan pekerja asing." - Emzet

"marahnya rasa tengok video ni, even cashier salah cakap leklok la nk marah marah ingat orang takde perasaan ke, ko ni kenapa tertengking tengking pening kepala aku, gituw" - Tyah

"Tak masalah sekarang yang kau nak angin macam org takde akai kenapa ? Benda boleh cakap elok elok kot. Aku pulak panas tengok orang macamni. Serius kesian bodo tengok org cashier tu , nak angin macam beribu je padahal berapa ringgit lah sangt . Wtf _|_" - Aness

Pada pandangan Ohmedia, memang tak dinafikan ramai pekerja asing ni terkadang agak biadap apabila melayani rakyat Malaysia di bumi Malaysia sendiri. Walauapapun, kesabaran dan kebijaksanaan adalah penting apabila melalui situasi seperti ini. Bila dah viral macam ni, kan sendiri yang dah dapat malu? Korang rasa?

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media.
Dikuasakan oleh Blogger.