ads

Slider[Style1]

wapapap

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Review: HTC Re Camera


Mungkin ramai antara korang yang dah tahu tentang HTC Re Camera. Ianya sebuah kamera yang nampak macam inhaler tak pun macam teropoong kapal selam. Mungkin juga ada yang melihat Re Camera ni macam batang paip. Apapun pandangan orang ramai terhadap rekaannya, Re Camera sebenarnya adalah sebuah kamera yang dilengkapi dengan kamera 16MP, saiz sensor 1/2.3" Sony CMOS, kalis air, dan juga mempunyai pelbagai kelebihan lagi seperti merakam video 1080p 30fps FHD, time-lapse, dan juga 720p, 4x slow motion video.

HTC melabelkan Re Camera ini sebagai "Lifestyle Camera" dan bukannya memfokuskan kepada kamera aksi seperti GoPro walau fungsi dan motifnya lebih kurang sahaja. Re Camera ini tentunya sebuah produk yang amat berbaloi dimiliki untuk sesetengah orang yang tahu diri mereka perlu kamera seumpama ini terutamanya yang aktif melakukan aktiviti lasak atau ekstrem di luar, selalu bercuti, mengembara, atau sekadar ingin merakam saat-saat indah bermandi-manda di kolam renang dengan keluarga. Memandangkan saiznya yang begitu kecil, ianya antara faktor terbaik untuk menjadikannya peneman yang sentiasa bersama korang ke mana-mana.



Kameranya cukup untuk memberikan hasil gambar terbaik terutamanya pada waktu siang namun sedikit kekurangan jika anda menggunakannya pada waktu malam dan kurang cahaya. Tapi kalau difikirkan, ianya action camera dan biasanya pasti akan digunakan pada waktu siang ataupun tempat yang terang dengan cahaya. Kami akan tunjukkan contoh-contoh gambar yang telah kami ambil nanti.

Datang tanpa viewfinder dan cukup mudah digunakan kerana saiz yang kecil, sangat ringan dan mempunyai fungsi yang simple, jelas sekali ianya tidak dicipta untuk semua orang, tapi kepada sesiapa yang tahu diri mereka perlu mendapatkan HTC Re Camera ini. HTC ingin penggunanya memfokuskan kepada 'moment' penting yang berlaku dihadapan mereka tanpa perlu melihat kepada viewfinder. Hanya tekan butang dibelakangnya satu kali dan halakan lensa ke moment istimewa tersebut, maka gambar akan diambil. Jika hold butang tersebut, rakaman video akan bermula.
Focus on the moment, not your camera. Remarkably fun and easy to use, RE turns on in your hand, shoots photos and videos without a viewfinder, and streams everything to your phone for easy editing and one-press sharing. - HTC

Jika anda berminat dengan GoPro, Re Camera ini bolehlah dianggap sebagai edisi GoPro pada harga yang lebih mampu milik serta mempunyai rekaan yang 'rare'. Rekaan seperti ini mungkin kelihatan agak pelik sebab tak pernah lagi dibuat pihak lain, tapi bila korang dah pegang sendiri Re Camera ni, korang akan tahu kenapa rekaannya boleh dianggap antara yang terbaik.


Rekaan seperti itu memudahkan korang untuk pegang dengan sebelah tangan tanpa bergegar. Selain itu keluar sahaja dari poket atau beg, terus ianya boleh digunakan untuk mengambil gambar. Re Camera ini mempunyai grip sensor yang mampu mengesan bila ianya dipegang, dan akan terus diaktifkan seperti biasa.

Contoh Gambar:

Berikut adalah beberapa gambar yang sempat kami ambil untuk dipaparkan dalam review kali ini.

Siang:




In-Door:







Malam:






Contoh Video:



Kelebihan:

- Ambil gambar sangat laju dan sangat fun!
- Bunyi shutter boleh dipilih atau dipadamkan terus
- Sangat selesa untuk dipegang
- Cepat untuk dicaj penuh bagi penggunaan harian (untuk gambar)
- Harga masih kompetitif berbanding pesaing.
- Wide angle lens 146º yang awesome!
- Boleh digunakan bersama iOS dan Android (download applikasi Re Camera dulu)

Kekurangan:

- Harga RM499 lebih berpatutan.
- Gambar malam sekadar memuaskan
- Tiada NFC
- Tiada OIS membuatkan gambar yang diambil kadang-kala kabur

Produk ini dijual secara rasmi di Malaysia pada harga RM699 dengan percuma SD Card 8GB di mana-mana kedai jualan HTC yang sah. Sebarang pertanyaan boleh ajukan di bahagian komen artikel ini ya. Kami di Oh! Media akan terus membawakan pelbagai lagi review ringkas dari produk-produk yang telah kami gunakan sendiri terlebih dahulu bagi satu-satu tempoh sebelum berkongsi pandangan dengan anda.

Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media atau anda boleh follow Oh! Media di Instagram. Di Instagram, lebih banyak gambar dan perkongsian menarik dijalankan. Search sahaja "ohmedia" di Instagram anda.

Bagaimana Untuk Jadikan Bio Instagram Anda Center?


Well, kali ni Oh! Media nak berkongsi satu tips yang cukup mudah iaitu untuk menjadikan bio di Instagram korang center supaya ianya kelihatan lebih kemas, cantik, dan tentulah lain dari bio Instagram milik orang lain. Caranya cukup mudah.

1. Copy paste space di bawah. Ianya bukan space biasa, tapi space yang special digunakan untuk bio Instagram.

<|⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀|>

Sila highlight space antara <| dan |> tu dan copy yer?! Kalau tak boleh nak highlight, boleh copy dari http://justpaste.it/ohmedia-instagram-center

2. Edit profile Instagram korang samaada ikut desktop ataupun phone. Paste space yang korang dah copy tadi disetiap baris profile Instagram. Tapi nak lagi senang gunakan desktop sebab senang nak adjust dan cuba view jadi atau tak melalui phone.



3. Kemudian Save dan cuba refresh profile Instagram korang. Kalau tak berapa nak centrer, pandai-pandailah adjust sendiri sampai jadi center. Senang je pun sampailah jadi macam yang kat bawah ni.



Selamat mencuba dan jangan lupa untuk follow Oh! Media di Instagram! Buka Instagram kat phone dan search jer "ohmedia".

Oh ya, jika korang set untuk center di peranti iOS seperti iPhone dan iPad, ianya tak ada masalah. Tapi ada kemungkinan bila pengguna Android cuba view bio korang, ianya akan jadi agak terabur (tak betul-betul center). Ini kerana phone yang dikuasakan Android seperti yang korang tahulah kan, datang dalam pelbagai saiz skrin. Ini menjadikan paparan berlainan pada setiap peranti.

Review Sony RX100M3. Kamera Point & Shoot Yang Sempurna


RX100 merupakan model kamera kompak paling hebat yang pernah dikeluarkan Sony setakat hari ini. Bermula dari RX100 kemudian dengan RX100 II, model kamera kompak ini sentiasa mendapat tempat di hati ramai penggemar fotografi dan paling hebat menerima pujian melangit dari ramai reviewer di Internet dan juga penggunanya. Tidak dinafikan ianya membuktikan kehebatan dan kemajuan Sony dalam menghasilkan kamera sekecil ini tetapi mampu menjadi pesaing rapat kepada DSLR yang bersaiz jauh lebih besar dan juga berat.

Dengan populariti sedia ada, tahun ini Sony melancarkan kemaskini terbaru bagi kamera ini iaitu RX100 III atau RX100M3 yang telah mula dijual di Malaysia beberapa bulan lalu pada harga RM2,999. OhMedia telah mendapatkan kamera ini pada hari pertama ianya mula dijual dan kami ada berkongsi sedikit sebanyak di Facebook, Twitter dan Instagram, namun atas permintaan kami akan berkongsi lebih lanjut tentang kamera ini secara lebih dekat di dalam artikel kali ini.



Walaupun harga tersebut mungkin agak mahal pada sesetengah orang, namun jika anda meminati bidang fotografi tetapi malas untuk membawa DSLR yang bersaiz besar, kamera kompak seperti RX100M3 ini merupakan pilihan yang sangat genius. Ianya muat untuk masuk ke dalam poket anda, ianya ringan tetap solid dan binannya juga cukup premium dan berkualiti tinggi.

Ianya merupakan kamera utama yang Oh! Media gunakan ketika ini untuk merakam video, mengambil gambar, dan juga sebagai senjata utama untuk beberapa gambar di Instagram yang mana sebelum ini semuanya kami lakukan menggunakan DSLR. Apa yang boleh kami katakan, ianya benar-benar pelaburan yang berbaloi untuk anda dan tiada mana-mana kamera "point & shoot" lain yang setaraf dengannya buat masa ini.

Fungsi Utama

- 20.1 megapixel 1"-type Exmor R BSI-CMOS sensor
- 24-70mm equiv. F1.8-2.8 Carl Zeiss Vario-Sonnar T* lens
- Pop-up SVGA OLED electronic viewfinder with 1.44M dots
- 3-inch tilting WhiteMagic LCD with 1.23M dots
- 1080/60p video with full sensor readout and 50Mbps XAVC S support
- Clean HDMI output
- Zebra pattern and focus peaking
- Customizable front lens ring
- 3-stop neutral density filter
- Wi-Fi with NFC and downloadable apps
- 320 shots per charge (CIPA standard)

Kami tidak ingin bercerita tentang spesifikasi di atas dengan lebih mendalam kerana anda boleh baca sendiri dari website Sony, namun berikut adalah beberapa fungsi yang menarik pada kamera ini menurut pandangan kami di Oh! Media yang akan disampaikan dalam gaya bahasa dan 'term' yang cukup mudah difahami.

Electronic Viewfinder (EVF)

Biarpun kamera ini mempunyai paparan skrin yang sangat baik samaada waktu gelap atau terang, namun kewujudan EVF tetap memberikan satu kelebihan kepada penggunanya. Hanya tarik butang di tepi, dan EVF akan keluar dan membolehkan skrin dilihat melalui EVF tersebut. Ini menjadikannya seakan-akan DSLR biarpun pada saiz yang sangat kompak.

Skrin Boleh Laras

Gambar kredit untuk slrlounge.com
Berbanding keluaran RX100 dan RX100M2 sebeleum ini, RX100M3 datang dengan skrin yang boleh dilaras. Ianya boleh dipusing sehingga 180 darjah dalam apa-apa juga posisi. Ini membolehkan anda mengambil gambar dengan mudah dalam apa jua posisi tanpa perlu sampai berguling atas tanah untuk dapat hasil gambar dari bawah. Hehe!


Jika kamera dan skrin diposisikan ke arah anda, mode selfie dengan timer 3 saat akan diaktifkan. Dengan skrin yang wide dan cantik, pengalaman selfie anda juga akan jauh lebih indah. Heh.

Menghantar Gambar Ke Smartphone Cukup Mudah!

Kelebihan yang ada pada RX100M3 ini sama sahaja jika anda pernah menggunakan QX-100. Gambar yang telah diambil menggunakan kamera ini, boleh dihantar dengan cukup mudah ke smartphones anda tak kiralah guna Android atau iOS dengan menggunakan applikasi PlayMemories.

Jika di Android, pilih gambar yang diinginkan dan dekatkan sahaja smartphones dengan kamera ini dan NFC akan memainkan peranan untuk menghubungkan kedua-dua peranti dan proses perpindahan gambar terus dijalankan.

Untuk iPhone atau iPad pula, pilih gambar yang ingin dipindahkan kemudian buka setting WiFi di iPhone/iPad anda dan connect kepada point WiFi RX100M3 ini. Selepas berjaya dihubungkan, gambar akan ditransfer terus ke peranti anda.

Menariknya gambar yang dipindahkan boleh di'import dalam saiz 2M ataupun saiz original. Ini membolehkan anda berkarya atau ingin berkongsi di Facebook serta Instagram dengan lebih mudah.

Contoh gambar:

Berikut adalah gambar random yang dimuat-naik ke dalam review ini. Anda boleh klik gambar-gambar berikut untuk paparan yang lebih besar. Saiz asal adalah 5427 x 3648 dan kami resize kepada 1000 x 667. Semua gambar tidak diberi sebarang sentuhan.












Kamera ini sememangnya mampu mengambil gambar yang cantik tanpa sebarang noise di tempat yang gelap dan tidak cukup cahaya. Ianya juga mampu mengambil gambar RAW. Hasil gambar yang diambil kualitinya sukar nak dibezakan dengan DSLR high-end yang jauh lebih mahal.

Contoh Video:

Berikut adalah contoh-contoh video yang dirakamkan menggunakan kamera ini sepenuhnya. Tontonlah dalam format HD ya?







Percayalah cakap kami, selepas anda memiliki dan biasa menggunakan kamera ini, lebih banyak fungsi yang akan diketahui dari hari ke hari. Ianya sememangnya kamera point & shoot yang amat menakjubkan dan anda takkan lagi berselera untuk mengambil gambar dengan smartphones untuk berkongsi ke Facebook atau Instagram tanpa menggunakan hasil gambar dari kamera ini.

Jadi adakah kamera ini menarik minat anda? Tepuk dada tanyalah selera.

- Gambar, video, dan artikel oleh Khai Hassan.

Penangan Digital Membeli-Belah Di Musim Perayaan


Hujung tahun mesti macam-macam sale yang kita dapat tengok. Ianya sempena musim cuti sekolah dan juga sempena musim perayaan. Anda pastinya mengenali Lazada sebuah pusat jualan atas talian terbesar di Asia Tenggara dan sememangnya tiada tempat lain untuk membeli-belah yang lebih hebat selain Lazada.


Hari ini 12 Disember 2014 lebih kurang 12 hari lagi sebelum perayaan Krismas, Lazada menerusi Lazada Online Revolution menawarkan promosi yang lebih menarik serta tawaran eksklusif untuk pelbagai kategori dalam tempoh masa 24 jam. Para pembeli yang tidak berkesempatan untuk mengunjungi pusat membeli-belah kini boleh mengambil kesempatan ini semasa bersantai, bercuti dengan keluarga atau terus dari meja pejabat anda.

Jualan flash sale satu jam sekali. Siapa cepat dia dapat!
Kepada yang suka berjaga malam, dapatkan peluang istimewa tawaran menarik Mignight Sale yang akan berlangsung dari 12 hingga 8 pagi sementara bagi pengguna lain, nikmati tawaran menarik sewaktu Flash Sales yang berlangsung setiap satu jam dari 8 pagi hingga 11:59 pagi.


Dapatkan apa sahaja yang anda inginkan seperti telefon bimbit, tablet, peralatan elektronik, hinggalah ke fesyen, barangan rumah, alat permainan dan peralatan sukan.

Istimewa untuk pembaca Oh! Media, boleh consider kami akan belanja anda RM25 untuk 200 pembeli utama dengan memasukkan kod baucer OHMEDIA25 ketika ingin membuat pembayaran. Awesome tak?


Jadi selamat membeli-belah secara lebih genius di atas talian bersama Lazada dan semoga anda berjumpa dengan barangan yang anda idam-idamkan.

Trivia


Lima kelebihan utama Lazada adalah tiada lagi Klaustrofobia! Anda boleh ucapkan selamat tinggal kepada kesesakan lalu lintas, pusat membeli-belah yang padat dengan orang, beratur panjang serta paling meluat sekali tentulah nak mencari parking kereta! Dengan penghantaran percuma bagi pembelian RM75 ke atas di seluruh semenanjung Malaysia serta perkhidmatan Cash on Delivery (COD), apa lagi yang kita mahu?

Selain itu Lazada merupakan di mana tempat membeli-belah sebagai pemberian untuk semua. Apa sahaja yang anda mahu sebagai contoh baju untuk kanak-kanak berusia 9 tahun, ianya ada di Lazada. Pelbagai tawaran menarik juga salah satu kelebihan yang adai di Lazada. Contohnya jika anda pemegang kad CIMB Kwik, debit, dan kredit, anda akan menerima diskaun tambahan 15% pada hari ini! Jika anda pengguna DiGi mahupun penggemar Chatime dan MBO Cinemas, ini juga akan memberikan kelebihan kepada anda jika mula bershopping di Lazada.

Selain itu, Lazada juga amat terkenal sebagai pembekal fesyen untuk Asia Tenggara yang mana lebih memudahkan anda membuat pilihan bertemakan konsep penduduk di benua ini dan kelebihan membeli sambil bergerak walaupun anda sibuk dengan urusan harian, tentulah menajdikan Lazada antara pilihan untuk anda mula ber'shopping secara atas talian dengan penuh keyakinan.

Pulau Palawan Antara Pulau Tercantik Di Dunia

Kebiasaannya bila tiba sahaja hujung tahun dan musim cuti persekolahan, ramai yang memilih untuk menghabiskan masa bersama keluarga serta yang tersayang dengan aktiviti melancong. Salah satu lokasi yang menjadi pilihan untuk melancong adalah pulau. 

Kali ini Oh! Media nak kongsi keindahan dan kecantikan Pulau Palawan yang terletak di Filipina. Pulau ini merupakan salah satu pulau tercantik di dunia oleh Anugerah Pilihan Pembaca kembara Conde Nast.

Dengan dikelilingi hutan tropika dan lautnya biru indah bercampur zamrud hijau, para pelancong dapat mengembara dengan berjalan kaki dipersisir pantai malah boleh juga merasai keindahan air terjun di sekitarnya. 









 

Pulau ini boleh dikunjungi dengan menaiki bot atau kapal terbang yang mengambil masa kira-kira satu jam setengah melalui udara daripada Manila. Masa yang sesuai untuk mengunjungi pulau ini adalah sekitar bulan  Oktober sehingga Mei.


Top