Header Ads

5 Perkara Yang Anda Perlu Ada Sebelum Berusia 35 Tahun


Artikel ini dikongsikan oleh saudara Harith Faisal dan kami merasakan ianya pasti bermanfaat untuk rujukan semua.

Kena ada sebelum 35 tahun;

1. Duduk rumah yang selesa.

Umur dah masuk 35 tahun dah boleh dah fikir nak settle down kat mana. Sampai bila nak berpindah randah lagi, kan. Jadi, belilah rumah yang selesa untuk kau duduk bersama isteri dan anak-anak. Lagi best kalau dapat rumah bertanah. Boleh parking kereta depan rumah, kan? Tapi ikutlah kemampuan masing-masing ya.

2. Dua rumah untuk pelaburan.

Sebelum kau teringin duduk rumah sendiri, pastikan paling kurang kau ada dua biji rumah lain yang disewakan atau dijadikan pelaburan. Itu aset yang harganya akan naik. Dapat jugalah kau merasa cashflow ratus-ratus setiap bulan. Jadilah duit geli-geli. Bila usia milikan rumah dah matang, jual rumah tu, dapat untung lagi.

3. Simpanan enam bulan gaji.

Kita jadi risau dengan kewangan dan pelaburan kita kalau kita tak ada simpanan enam bulan gaji kita ni. Saya lebih suka anggap simpanan ni adalah dana kecemasan. Bila kau cemas, kau pakai duit ni. Jangan berhutang dengan kawan. Apatah lagi buat personal loan sebab duit belanja tak cukup setiap bulan. Jangan. Jangan. Jangan!

4. Simpanan bulanan tetap.

Kalau kau berjaya buat simpanan tetap setiap bulan, maksudnya tahap kewangan kau dalam keadaan baik. Sebab kau punya belanja kurang daripada gaji. Untuk yang bujang, simpanlah 30%-50% daripada gaji bulanan. Kalau dah kahwin, 10%-30%. Patutnya umur 35 tahun dah takda masalah nak buat simpanan tetap bulanan.

5. Kereta yang memuaskan.

Dah sepuluh tahun menangguh nafsu nak pakai kereta best, kan. Jadi pada umur 35 tahun ni, apalah salahnya reward yourself. Bolehlah kau angkat satu kereta yang best-best. Mungkin bukan kereta idaman yang harga ratus-ratus ribu tu. Dapat yang harga RM100K++ pun okay sangat dah tu. Bawak famili jalan-jalan pun selesa.

Rumusan.

Nak capai semua ni mesti kena ada perancangan. Katakanlah mula bekerja pada umur 25 tahun. Kau kena capai semua ni dalam masa 10 tahun daripada sekarang. Rancang cepat!

Sebelum graduate nak buat apa, dapat gaji pertama nak buat apa, lepas setahun bekerja nak capai apa. Lagi lambat kau mula merancang, lagi susahlah kau nak capai 5 poin kat atas tu.

Takkanlah umur 35 tahun masih nak duduk menyewa, hisap rokok paw kawan, tengok wayang dengan awek, hujung bulan baki dalam akaun tinggal RM10, takda simpanan, pinjam duit mak bapak.

Tak nak gelak. Nanti ada orang sentap. Ops! - HF

Nota: Kalau kau dapat capai semua ni pada umur 30 tahun lagilah bagus. Takda siapa nak halang kau. Konsepnya, lagi cepat, lagi bagus. SHARE tanpa was-was.


OHMEDIA: BAGI KAMI SEMUA NI SESUAI DIJADIKAN RUJUKAN SAHAJA. TAK SEMESTINYA ANDA PATUT IKUT KERANA KEHIDUPAN KITA BERBEZA-BEZA DENGAN APA YANG KITA FOKUSKAN. APAPUN DEMI KELUARGA DAN KEHIDUPAN SENDIRI TAK SALAH KITA SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN DALAM KEADAAN EKONOMI YANG TAK MENENTU INI. JADIKAN SEBAGAI RUJUKAN SUDAHLAH YA.

2 comments:

  1. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, jadi Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com


    Asa loan lending company are ready to loan you any amount you need to start up your personal business. we give out loan at 3% interest rate, so Kindly apply for agricultural farming loan. if you need loan contact our email: asaloantransfer@gmail.com, you can also contact this email:finance_institute2015@outlook.com

    ReplyDelete
  2. Dijamin tawaran pinjaman (Memohon Online)
    Kami menawarkan semua jenis pinjaman:
    Pinjaman Perniagaan.
    Pinjaman peribadi.
    Penyatuan Hutang Pinjaman.
    pinjaman kereta.
    Pinjaman Pelaburan.
    Pinjaman kad kredit.
    pinjaman Penjagaan Perubatan.
    pinjaman gadai janji.
    Pinjaman pelajar. e.t.c pada kadar faedah 3%.
    Dapatkan Pinjaman Online Dari mana-mana di mana di seluruh dunia hari ini tanpa tekanan dan Tanpa Bayaran Pendahuluan. Pemohon serius Sekiranya Emel Kembali Untuk Maklumat lanjut
    Response hendaklah dihantar kepada Fredrobert129@gmail.com untuk kelulusan cepat

    Email Powered By California Pinjaman Help Desk Amerika Syarikat.
    (C) 2014

    ReplyDelete

Selain memberikan respon di portal Oh! Media ini, kami menggalakkan lebih banyak interaksi dilakukan melalui Facebook Oh! Media bersama jutaan lagi rakyat Malaysia. Pastikan anda tidak terlepas mengikuti pelbagai perkara baru di Facebook Oh! Media setiap hari.