Header Ads

Pelajar Universiti Malaya ini Jana Pendapatan Hingga RM1.2 Juta Dengan Modal RM124


Jika dilihat hari ini, biarpun keadaan ekonomi semakin tidak menentu namun ruang untuk menjalankan perniagaan tetap terbuka luas. Buktinya ramai golongan muda mula mengorak langkah malah hingga mampu bergelar jutawan pada usia yang muda.

Namun, apa yang paling menarik perhatian Oh! Media untuk kongsikan adalah kejayaan wanita muda bernama Noorain yang sangat luar biasa ini. Beliau mampu mendapat pulangan keuntungan sehingga jutaan ringgit dengan hanya bermodalkan wang kurang daripada RM200. Sangat luar biasa.

BAGAIMANA SEGALANYA BERMULA?

Saya memulakan bisnes dari kosong. Saya bukan sesiapa dalam dunia online; bukan ahli perniagaan terkenal mahupun datang dari keluarga peniaga. Bisnes Norah dimulakan dengan modal dalam tangan hanya RM124 sahaja. Itupun saya pinjam dari teman rapat saya. Berbekalkan modal RM124 yang saya ada tu, saya mengeluarkan produk hair removal saya sendiri.

LALUAN GETIR BUKAN PENGHALANG

Kisahnya bermula semasa saya di tahun pertama Universiti Malaya pada tahun 2012. Dugaan demi dugaan yang saya lalui betul-betul mencabar diri ini. Saya berkonflik dengan diri sendiri dan menyebabkan saya gagal fokus dalam study. Pointer jatuh teruk. Saya tak dapat sokongan malah terus ditekan oleh orang sekeliling. Dalam masa yang sama, saya diberi lagi ujian dari Allah S.W.T iaitu PTPTN saya ditarik. Hal ini telah menyebabkan saya hilang sumber kewangan kerana saya bukanlah berasal dari keluarga yang senang dan begitu mengharapkan bantuan kewangan PTPTN untuk menyara pembelajaran saya di university. Dengan kos sara hidup yang tinggi serta harapkan duit poket memang tak cukup. Saya jadi bingung dan terasa dunia saya gelap seketika.

Saya bawa diri ke Kolej baru. Kolej yang tak siapapun kenal saya. Di sana saya cuba bina life baru dengan rakan dan persekitaran baru. Harapan saya cuma satu, saya nak pulihkan semangat saya kembali. Saya hindari dari bergaul atau berhubung dengan orang yang menyakiti semangat saya.

Keadaan kolej baru yang tiada siapapun kenal saya menyebabkan saya rasa tenang dan happy. Saya mula bergaul dengan pelajar dari luar Negara. Saya rasa keyakinan diri mula meningkat semula. Dekat kolej baru, saya rapat dengan Julia dan Crystal. Julia dari China dan Crystal dari Korea. Setiap malam diorang datang lepak bilik dan lama kelamaan bilik saya tu dah jadi macam bilik diorang sendiri. Hari-hari ada sahaja topik perbualan yang kami bualkan, dan perbualan kami lebih kepada berkongsi idea dan pendapat. Yang lucunya, Bahasa inggeris kami memang grammar out gila tapi kami happy jea komunikasi dengan grammar yang terabur tapi masing-masing faham. Kami dah macam adik-beradik.

LIHAT MASALAH SEBAGAI PELUANG

Suatu hari, dalam tahun 2013 tiba-tiba Crystal datang mengadu pada saya. Mengadu kenapa di Malaysia susah dapatkan personal care yang berasaskan organik dan natural, tak macam di Korea. Tergamam saya. Saya masih ingat lagi merah padam muka Crystal menahan marah sebab seharian cari personal care berasaskan organic tak jumpa. Dari perbualan saya dan Crystal hari tu, saya merenung sejenak. Saya terus dapat idea untuk jadikan masalah ini kepada peluang. Yes, ini peluang saya!

Akhirnya setelah puas berekspirement, saya berjaya mengeluarkan produk hair removal berasaskan organic saya sendiri secara kecil-kecilan pada usia 21 tahun! Crystal adalah pengguna setia produk saya yang saya beri secara percuma. Pujian demi pujian yang saya terima dari rakan rapat tentang keberkesanan produk saya ini membuatkan saya lebih bersemangat untuk pasarkan produk saya ini lebih meluas. Kata-kata sinis, kawan-kawan bercakap di belakang ni saya abaikan. Biasalah bukan semua orang nampak apa yang kita nampak, yang pastinya kita kena yakin apa yang kita nampak depan mata. Orang tak suka boleh jadi sebab dia tak faham. Saya bulatkan tekad untuk jual Norah dari bilik ke bilik. Saya ketepikan rasa malu, kerana saya percaya, malu tak kan bawa kita kemana. Selain itu, saya cuba dapatkan nasihat daripada rakan rapat saya tentang selok belok perniagaan. Atas bantuan teman rapat saya, saya belajar sedikit demi sedikit bagaimana untuk pasarkan produk saya dengan kos yang paling rendah iaitu melalui IG dan FB. Saya buat account Instagram dan page FB.

MULA BINA MEDIA SOSIAL FACEBOOK & INSTAGRAM

 

Saya tiada belasan mahupun ratusan ribu followers di laman sosial. IG pun tidak canggih macam sekarang dan sekadar cukup untuk paparkan produk dan terima tempahan sahaja. Tetapi saya nekad juga buat satu IG khas untuk jual produk saya. Rezeki Allah datang sekelip mata tanpa diduga, tak sampai sejam buka account IG, saya dapat seorang customer yang berminat nak beli wax saya.

Gembira bukan kepalang, sampai sekarang saya masih ingat lagi nama IG kakak tu “mommyrai”.
Customer kedua saya pula seorang pengantin baru. Kali ni nak beli Cash on delivery (COD). Saya ingat lagi saya pergi COD naik teksi ke Kuarters polis di Petaling Jaya. Penat toksah cakap lah, tapi saya gagahkan juga diri pergi sebab tak nak lepaskan customer saya walaupun seorang, kerana saya percaya itu semua peluang saya. Alhamdulillah sejak tu, customer saya makin bertambah dan saya tidak mahu menoleh ke belakang lagi. Saya nekad untuk teruskan perniagaan saya ini sebab saya percaya, produk saya ini menjadi permintaan orang ramai.

BERMULA EPISOD BERGELAR PENIAGA ONLINE


Dengan duit yang terkumpul, saya pindah ke rumah sewa. Senang untuk proses dan jalankan perniagaan di rumah. Bermula disini, Norah kian berembang. Dahulu tidak tahu ada mesin mencetak consignment, jadi memang gigih bersengkang mata tulis satu-satu order customer. Masa dulu sticker pun potong sendiri. Tak ada duit dan tak tahu kilang mana ada buat printing sticker. Tampal sticker, gunting kain, semua saya buat sendiri. Malam pula, saya siapkan order customer. Dari production, hinggalah ke packaging semua saya lakukan sendiri.


Alhamdulillah dari hebahan mulut ke mulut tentang keberkesanan produk saya, semakin hari semakin ramai customer yang membeli dan Norah kian berkembang. Sejak itu saya mula kumpul modal sedikit demi sedikit. Atas permintaan ramai terhadap Norah, saya mula mencari agent untuk pasarkan produk saya.

KINI SAYA MILIKI WISMA PERNIAGAAN DAN KILANG WAX SENDIRI

Alhamdulillah akhirnya segala penat lelah dan turun naik saya selama 3 tahun terbayar. Kini pada usia 24 tahun, saya berjaya miliki kilang dan wisma saya sendiri. Saya juga kini memiliki lebih daripada 800 orang agent sah di seluruh Malaysia, Singapura, dan Brunei yang mana lebih 70% agen saya adalah terdiri dari pelajar dan pengguna awal produk saya. Nak berjaya, satu saja saya nak pesan untuk anda di luar sana. Paling penting, kita mesti tahu apa yang kita mahu, kenapa kita mahukan perkara tu dan bagaimana cara kita nak dapatkannya. Salah tak mengapa, salah tanda orang mencuba, kena rajin takda pilihan lain, jangan berputus asa kerana hanya kita dapat mengubah nasib sendiri. Jika anda berusaha, pasti akan dapat hasilnya. Itu janji Allah.

Peniaga memang sinonim dengan nama gelaran. Saya masih ingat panggilan dengan wajah sinis di awal dulu yang menggelar saya “taukey produk”. Ye saya taukey produk dan saya dah jual lebih 100 ribu botol produk tu. Alhamdulillah.

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media.

27 comments:

  1. Terbaik sis..teruskan usaha anda!

    ReplyDelete
  2. Tahniah Norah...moga menjadi contoh dan ikutan kepada anak muda yang lain...

    ReplyDelete
  3. Anonymous01:59

    website norah.com.my kenapa ada tulis 'big cheater' ..kena hacked ker

    ReplyDelete
  4. Anonymous10:57

    Dah agak dah, mesti jual produk kecantikan. Sbb tu dengan modal kecik boleh untung besar gila2. Sama macam Vida, Aliff Syukri dan lain2.

    ReplyDelete
  5. Anonymous11:50

    SEKSYEN 13...BLH USYA NI...

    ReplyDelete
  6. Anonymous13:41

    RM124 modal boleh buat experiment dan hasilkan produk? Wow!

    ReplyDelete
  7. Anonymous16:22

    Daebak!

    ReplyDelete
  8. Anonymous09:17

    Kenapa melayu suka dgn brg2 yg tidak memberi faedah? Bodoh betul bangsa babi keturunan anjing ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous11:50

      butuh pak hang

      Delete
  9. Anonymous12:27

    elokla..jual produk2 bodo, dibeli oleh org2 bodo...pastu jd kaya atas kebodohan..tahniah..ni je cara kebanyakn melayu bole kaya..hakikat yg xdpt disangkal lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous13:23

      Tapi ramai orang melayu yg bangga dgn orang melayu yg kaya hasil dari menipu orang melayu yang lain. Sedih dengan kenaifan orang melayu sekarang.
      Percayalah, kajian dgn kos hanya RM124 belum cukup untuk dikomersilkan.

      Delete
    2. Anonymous22:20

      MELAYU MEMANG BODOH PN...SEBAB TU SENANG KENA TIPU DENGAN PRODUK KECANTIKAN NY

      Delete
    3. BERMULA dgn modal RM124..bukannya kos keseluruhan RM124. Lain kali baca dan FAHAMKAN betul2..

      Delete
  10. kenapa website norah tak boleh akses?

    www.kickstory.net

    ReplyDelete
  11. Abaikan komen2 negatif. Sebenarnya cerita ini mmg memberi inspirasi kepada yg menjadi org berjaya.

    ReplyDelete
  12. Tahniah, Norah. Usahawan muda yang berjaya. Kisah yang angat memberi inspirasi untuk lebih berjaya. Abaikan aura2 negatif orang sekeliling.

    ReplyDelete
  13. Tahniah Naurah.Akak respect u. JadikN KOMEN yang negatiftu pembakar semangat untuk terus berjaya. Buat produk lain pulaya, sebab masih terlalu kurang produk orang islam yang , syampoo dan sabunpun kita pakai bukan org islam yang buat, yang kesuciannya diragukan.

    ReplyDelete
  14. URGENT LOAN OFFER

    Hello, Adakah anda memerlukan pinjaman daripada syarikat yang paling dipercayai dan boleh dipercayai
    di dunia? jika ya maka hubungi kami sekarang untuk kami menawarkan pinjaman kepada semua
    kategori pencari sama ada syarikat atau untuk kegunaan kakitangan. kami menawarkan
    pinjaman pada kadar faedah 3%, Hubungi kami melalui e-mel:
    homeloan1011@gmail.com

    (1) Nama Penuh
    (2) Alamat Penuh
    (3) Negara
    (4) Umur
    (5) Pekerjaan
    (6) Beritahu nombor telefon
    (7) Seks:
    (8) Jumlah Pinjaman yang diperlukan:
    (9) Tempoh Pinjaman

    Email kami di: homeloan1011@gmail.com

    ReplyDelete
  15. KAMI MENAWARKAN SEMUA JENIS PINJAMAN KEWANGAN HUBUNGI KAMI SEKARANG

    Adakah anda memerlukan pinjaman segera kami menawarkan pinjaman penghantaran ke yang memerlukan pinjaman peluang perniagaan yang anda mempunyai yang cari adalah di sini lagi. e-mel kami di: qmank011@gmail.com

    BORANG PERMOHONAN PINJAMAN
    1) Nama Penuh:
    2) Jenis Kelamin:
    3) Jumlah Pinjaman Diperlukan :.
    4) Tempoh Pinjaman:
    5) Negara:
    6) Alamat Rumah:
    7) Nombor Telefon:
    8) Pendapatan Bulanan:
    9) Pekerjaan:
    ) Yang adakah anda di sini tentang kami.

    Selamat sejahtera.

    ReplyDelete
  16. Hai semua,

    Saya adalah seorang pinjaman pemberi pinjaman swasta, boleh dipercayai, pemberi pinjaman yang boleh dipercayai; Saya memberi pinjaman kepada perniagaan dan individu pada kadar faedah yang rendah dan berpatutan 2%. Jika anda telah ditolak bank atau institusi kewangan untuk satu lagi sebab untuk pinjaman. Adakah anda sedang mencari pinjaman perniagaan, pinjaman peribadi, pinjaman rumah, pinjaman kereta, pinjaman pelajar, hutang penyatuan pinjaman, pinjaman tanpa cagaran dan modal teroka? Anda di tempat yang betul untuk penyelesaian pinjaman anda Jika anda berminat dalam tawaran pinjaman, sila hubungi kami melalui e-mel (divineloanfirm622@gmail.com)
    salam,

    Ilahi.

    ReplyDelete
  17. Hello,
    Saya Nurliana Novi saya ingin berkongsi kerja-kerja yang baik dari Allah dalam hidup saya kepada bangsaku yang mencari pinjaman di Asia dan bahagian-bahagian lain perkataan, kerana ekonomi tidak baik di beberapa negara.
     Saya kini tinggal di jakarta di Indonesia. Saya adalah seorang janda dengan empat kanak-kanak dan saya telah terperangkap dalam keadaan kewangan yang pada bulan Julai 2016 dan saya perlu membiayai semula dan membayar bil-bil saya
    Saya adalah mangsa penipuan pemberi pinjaman 4 kredit, saya hilang begitu banyak wang kerana saya mendapatkan pinjaman dari syarikat mereka. Saya hampir mati dalam proses kerana saya ditahan oleh rakyat hutang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan kawan-kawan saya yang saya terangkan keadaan saya dan kemudian memperkenalkan saya kepada syarikat pinjaman yang ELINA JOHNSON LOAN FIRM reliabl.
    Bagi orang-orang yang mencari pinjaman? Jadi, anda perlu berhati-hati kerana banyak syarikat-syarikat pinjaman penipuan internet di sini, tetapi mereka masih amat nyata dalam syarikat-syarikat pinjaman palsu.
     Saya mendapat pinjaman saya dari ELINA JOHNSON LOAN FIRM Rp500,000,000 dengan mudah dalam tempoh 24 jam yang saya digunakan, jadi saya memutuskan untuk berkongsi kerja yang baik dari Allah melalui ELINA JOHNSON LOAN FIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat anda jika anda memerlukan pinjaman anda sila hubungi ELINA JOHNSON LOAN FIRM. menghubungi mereka melalui e-mel:. (Elinajohnson22@gmail.com)
    Anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya di (nurliananovi96@gmail.com) jika anda mendapati sukar atau mahu prosedur untuk mendapatkan pinjaman.

    ReplyDelete
  18. SELESAI TUNAI PENYELENGGARAAN PENYELESAIAN TUNAI TUNAI.
    Pinjaman hartanah, pinjaman syarikat, pembiayaan sebenar, tawaran pinjaman peribadi dan perniagaan, tawaran kami adalah pantas dan mudah, datang kepada kami hari ini supaya kami dapat menamatkan semua masalah kewangan anda sekali dan untuk semua.
    Kami memberi semua jenis pinjaman, Kerajaan, swasta dan syarikat. Kadar pinjaman kami ialah 2%. Untuk pertanyaan lanjut hubungi kami di alamat E-mel syarikat melalui surecashlending@gmail.com

    ReplyDelete
  19. (VICK MARALOAN COMPANY FIRM)
     
    Halo saya Puan, vick mara, pemberi pinjaman yang sah dan boleh dipercayai kepada pinjaman
    Dalam terma dan syarat yang jelas dan boleh difahami pada kadar faedah 2%. Dari
    USD $ 12,000 hingga $ 8,000,000, euro dan pound sahaja. Saya memberi pinjaman perniagaan,
    Pinjaman peribadi, pinjaman pelajar, pinjaman kereta dan pinjaman untuk membayar bil. jika awak
    Perlukan loana2
       Anda perlu buat adalah untuk anda menghubungi saya secara langsung
    Dalam: (vickmara3@gmail.com)
    Tuhan merahmati kamu.
    Yang ikhlas,
    Puan: vick mara
    E-mel: (vickmara3@gmail.com)

    Nota: Semua jawapan perlu dihantar ke: (vickmara3@gmail.com)

    ReplyDelete
  20. Halo,
     Saya Puan Elina Johnson, ELINA JOHNSON LOAN FIRM, di sini datang pinjaman asli yang akan mengubah hidup anda menjadi yang lebih baik, sebuah syarikat pinjaman pinjaman, Diberikan dan Berlesen untuk menawarkan pinjaman kepada individu, syarikat swasta dan orang yang memerlukan bantuan kewangan Dalam tahap keuntungan yang rendah sebanyak 2%.

    Saya Puan Elina Johnson, akan memberikan yang terbaik kepada penghormatan kami kepada semua pemohon yang sah. Anda tidak akan kecewa dengan saya dalam urusan perniagaan ini kerana syarikat itu akan memastikan pinjaman anda sampai kepada anda, ia tidak akan berakhir di sana, kami mempunyai pasukan expatrate yang memahami undang-undang melabur, mereka akan membantu anda, Memberi anda petua yang akan menguruskan pelaburan anda yang anda melabur pinjaman anda, jadi anda tidak akan bangkrut lagi dalam hidup anda dan tawaran hebat ini datang dengan pinjaman anda, Hubungi kami hari ini melalui e-mel elinajohnson22@gmail.com

    Perkhidmatan kami termasuk yang berikut:

    * Pinjaman peribadi
    * Pinjaman Bercagar
    * Pinjaman tidak berpagar
    * Hasil pinjaman
    * Latihan Pinjaman
    * Pinjaman ikrar pinjaman
    * Pembayaran pinjaman
    * Pinjaman pelajar
    * Pinjaman Komersial
    * Pinjaman Auto
    * Resolusi Pinjaman
    * Pembangunan Pinjaman
    * Pinjaman pinjaman Jabatan
    * Pinjaman Perniagaan
    * Pinjaman pendidikan
    * Pelantikan patah

    Sila isi borang permohonan pinjaman di bawah dan kembalikan kepada kami untuk memberi kami lebih baik melalui e-mel:
    Elinajohnson22@gmail.com


    DATA PEMOHON

    1) Nama Penuh:
    2) Negara:
    3) Alamat:
    4) Negeri:
    5) Jantina:
    6) Status Perkahwinan:
    7) Pekerjaan:
    8) Nombor Telefon:
    9) Kedudukan semasa di tempat kerja:
    10) Pendapatan bulanan:
    11) Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan:
    12) Tempoh Pinjaman:
    13) Tujuan Pinjaman:
    14) Agama:
    15) Pernahkah anda memohon sebelum:
    16) Tarikh lahir:
    Terima kasih,
    Puan Elina Johnson (elinajohnson22@gmail.com)

    ReplyDelete
  21. Halo adalah anda dalam keadaan kewangan ??? Dan anda memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan, bayar hutang anda atau ubat-ubatan anda ?? Jika ya sila berhubung dengan Puan Stella Rene Ketua Pegawai Eksekutif Puan Stella Rene Firma Firma firma beliau adalah selamat, selamat dan dipercayai pada masa yang sama kerana itu adalah firma di mana saya hanya membayar pinjaman sebanyak 120,000,00 dan ia berjaya dan sebenarnya saya Impian datang melalui hari ini jadi saya mahu menggunakan media ini untuk memaklumkan sesiapa sahaja yang memerlukan pinjaman untuk berhubung dengan e-mel di bawah ini {mrsstellareneloanfirm1@gmail.com}

    Diuji dan amanah.

    Flip Oliveira

    ReplyDelete

Selain memberikan respon di portal Oh! Media ini, kami menggalakkan lebih banyak interaksi dilakukan melalui Facebook Oh! Media bersama jutaan lagi rakyat Malaysia. Pastikan anda tidak terlepas mengikuti pelbagai perkara baru di Facebook Oh! Media setiap hari.